Defensief rijden: vooral kijken is belangrijk

0
21/02

Doe mee aan de wedstrijd onderaan de pagina en win een cursus defensief rijden.

ESP, automatische remsystemen, een snelheidsregelaar… De elektronische rijhulpmiddelen worden steeds talrijker en efficiënter, maar voor een optimale veiligheid gaat niets boven een defensieve rijstijl…

Volgens de verantwoordelijken van het Centre de Maîtrise du Volant (Luik) en VOC (Brugge), is defensief rijden slechts een houding die draait rond de goede kijktechniek. « Het is een eenvoudig spelletje dat bestaat uit maximaal te anticiperen op wat er zich voor u afspeelt. De ogen moeten enkele seconden voorsprong hebben op het voertuig dat u bestuurt. »

Dat vraagt concentratie en aandacht. Aan het stuur mag de bestuurder slechts één enkel ding doen: rijden. Telefoneren (zelfs handenvrij), een adres ingeven in een GPS… Al deze handelingen zijn uit den boze, want ze verminderen de aandacht. Tegen 50 km/u legt een voertuig 15 meter per seconde af. Als uw reactietijd een vertraging kent van 2 seconden om één of andere reden, kan u zich voorstellen welke gevolgen dat kan hebben als er plots een obstakel voor u opduikt…

Door maximaal te anticiperen, een soepele en vloeiende rijstijl aan te houden, door de voet te lichten en hem preventief boven het rempedaal te plaatsen als u verkeerslichten nadert, door zich met de verkeersstroom te laten meeglijden (d.w.z. tegen dezelfde snelheid als de anderen rijden)… Kortom, door bedachtzaam te rijden meet u zich een defensieve rijstijl aan.

Tot zover de theorie… De praktijk is iets complexer. U moet noodsituaties beleven, herbeleven en her-herbeleven om de juiste handelingen aan te kweken. Daarvoor is er slechts één oplossing: de stages defensief rijden. Enkel daarmee worden automatismen ontwikkeld, beperkt men stress en worden goede reflexen aangeleerd door de herhaalde uitvoering van noodsituaties op een volledig beveiligde piste. Er bestaan verschillende scholen in België, waaronder één nabij Luik (http://www.maitriseduvolant.be) en een andere in Brugge (http://voc-brugge.be).